Beschermd en begeleid wonen

Wij zijn dienstverlenend aan personen die het verlangen hebben om te stoppen met gebruiken, omdat wij hem of haar als geen ander begrijpen. Onze cliënten zijn als mens gelijkwaardig aan de begeleiders, bijna allen ervaringsdeskundigen. Zo kunnen wij deel uitmaken van de oplossing, want herstellen van verslaving en gedragsproblemen doe je niet alleen. Door onze benadering en begeleiding zal de uitstromende cliënt, als zelfredzame burger, een passende plek innemen in de maatschappij, in relaties en in werk. Wij werken volgens het 12 stappen Minnesota model, het is daarom ook niet mogelijk om met een andere methodiek bij ons in te stromen.

Pret in herstel kan je het volgende bieden:
Verblijf, begeleiding en dagbesteding in een beschermde woonomgeving.

Werkwijze van Pih

Je meld je aan bij Pih op onze website via ‘aanmelden.’ Hierna maakt een casemanager met jou een afspraak voor een telefonische screening. Hierin wordt basaal gekeken of wij bij jouw zorgvraag passen.
Daarna wordt er een intake gepland en in 60 minuten een voorlopig begeleidingsplan opgesteld samen met een intake rapport. Dit gebeurt in ons AVG-bestendig ECD-systeem. Hieruit komt een ZRM-matrix met jouw gehele zorgvraag in beeld.

Dan wordt de aanmelding gedaan bij jouw gemeente van herkomst. Van daaruit wordt er door de gemeente en Pih bepaalt wat jouw passende zorgvraag is en met welke zorg wij die zorgvraag kunnen ondervangen. Hieruit komt een traject van beschermd- of begeleid wonen. Het is ook mogelijk om direct een ambulant traject aan te gaan mits er een lichte zorgvraag is. Dan krijg je de zorg thuis en bij ons op locatie. (Ambulante begeleiding is wel regio gebonden). Beschermd- of begeleid wonen heeft landelijke dekking.

De vergoedingen zijn veelal in (ZIN) zorg in natura. Dit betekent dat je zelf geen administratie hoeft bij te houden en er wordt niet van jou verwacht dat je verantwoording over de zorg moet doen. Wij hebben overeenkomsten met diverse gemeenten en daardoor is ons systeem door de gemeente op alle punten helemaal gecontroleerd. Zie bij partners welke gemeenten dat zijn. Voor de gemeenten waar wij geen overeenkomst mee hebben, wordt er op factuurbasis, subsidie, betaalovereenkomst of via PGB de vergoedingen afgegeven.

Het ligt aan de indicatie van de gemeente of jijzelf huur moet betalen voor jouw kamer bij Pih. Dit wordt met jou besproken als de indicatie en beschikking binnen is. De (ZEB) zelfstandige eigen bijdrage bij ons is 350,- per maand en wij verzorgen daarin ook de lunch en een sportpas die je op kantoor kan ophalen. Je kunt dan in de ochtend of middag gaan sporten. Verder zit het uitje bij deze prijs inbegrepen. Wij organiseren iedere maand een uitje en 2x per jaar gaan wij naar een attractiepark of een buitenevenement. Ook gaan wij ieder jaar naar de conventie, en is het mogelijk om je hiervoor op te geven. Dit is allemaal rondom het programma van Pih georganiseerd.

Je komt rechtstreeks vanuit de kliniek bij ons in opname (mits er plaats is). Je gaat dan wonen in een huis met een eigen 1 persoons slaapkamer. We gaan dan in de eerste 6 weken analyseren welke zorgvraag jij hebt en dit wordt dan met jou geëvalueerd. Hierop worden de doelen bijgesteld en dit herhaalt zich iedere 3 maanden tot jouw uitstroom.

Verder is het mogelijk om bij ons behandelcentra NuGGZ onderliggende problematiek te laten behandelen. Denk aan ziektebeelden zoals persoonlijkheidsstoornis, angst- en depressieve klachten en lichte trauma verwerking. Kijk op de site van NuGGZ voor het complete behandelaanbod.


We begeleiden je in de volgende elf leefgebieden:

 1. Financiën
  Er wordt met jou in kaart gebracht of jouw financiën op orde zijn en of je daar hulp bij nodig hebt. Dit wordt in jouw begeleidingsplan omschreven en hierin krijg je ondersteuning van onze budgetcoach.
 1. Dagbesteding
  Wij hebben een herstelgericht aanbod qua dagbesteding. Hieronder zie je welke verschillende vormen wij daarin hebben.
 1. Huisvesting
  Samen met jou wordt onderzocht hoe het na-traject kan gaan worden. We kijken waar jij uiteindelijk je huisvesting zou kunnen krijgen -zonder of met eventueel ambulante zorg. We onderzoeken wat er mogelijk is en maken samen een keuze. Je moet wel een uitstroomadres opgeven bij binnenkomst. Dit is noodzakelijk mocht het het traject onverhoopt niet worden afgerond. Er wordt een zero tolerance beleid toegepast bij Pih. Dit betekent dat bij misbruik en gebruik van middelen of agressie je ervoor kiest om naar je uitstroomadres te vertrekken.
 1. Huiselijke relaties
  Je woont samen met diverse mensen in een huis, iedereen met een eigen karakter en levenservaring. Hierdoor kun je veel van elkaar leren en wordt er vaak een vriendschap opgebouwd die voor het leven is.
 1. Geestelijke gezondheid
  Er wordt bij Pih praktisch naar jouw geestelijke gezondheid gekeken en hiervoor worden er wekelijks groepen en workshops georganiseerd. Begeleidingsgesprekken worden door jouw persoonlijk begeleider aangeboden. Deze gesprekken worden geregistreerd en de doelen indien nodig aangepast. Herstel staat hier op 1 maar er wordt ook naar de onderliggende problematiek gekeken. Hierin is een open houding de basis van jouw herstel.
 1. Lichamelijk gezondheid
  Indien nodig wordt hiervoor begeleiding gegeven. Mocht het zijn dat wij deze zorg niet in huis hebben, wordt er altijd met een ketenpartij de zorg geboden.
 1. Herstel
  Het 12 stappen Minnesota model wordt hiervoor dagelijks ingezet om zelfredzaamheid te creëren, zodat als je uit zorg bent ook een gezond herstelsysteem hebt opgebouwd.
 1. Activiteiten dagelijks leven
  We ondersteunen je vanaf dag 1 met huishouden, de was en koken, en er wordt waar nodig geholpen zodat je je deze activiteiten als je uitstroomt vaardig hebt gemaakt.
 1. Sociaal netwerk
  Het steunsysteem wordt samen met jou onderzocht en waar mogelijk de relatie versterkt. Hiervoor kan de begeleiding met jouw doelen stellen, om de relatie te herstellen. Alle begeleiders hebben hiervoor een naasten-opleiding gevolgd.
 1. Maatschappelijke participatie 
  Een belangrijk doel is dat je je als mens kunt ontwikkelen in de maatschappij. Er wordt met jou gekeken of er doelen zijn die je, in het jaar dat je bij Pih zorg krijgt, kunt verwezenlijken. We willen graag als je uitstroomt dat je clean bent, werk hebt en een steunsysteem om je heen hebt georganiseerd.
 1. Justitie
  Waar nodig wordt er met jou naar een passende oplossing gekeken, en eventueel een juridisch traject ingezet. Hiervoor hebben wij contact met diverse advocatenkantoren.

 

Aanbod Dagbesteding Beschermd wonen:

 1. Herstelgroepen
 2. Housecall
 3. Koken
 4. Sport
 5. Recreatieve en educatieve uitjes
 6. Spreker 
 7. Community meeting
 8. EHBO
 9. Wat te doen bij brand
 10. Workshop Huisvesting
 11. Workshop Re-integratie
 12. Computer training
 13. Workshop Relapse preventie
 14. Workshop 12 stappen
 15. Workshop Budget
 16. Yoga
 17. Meditatie

 

De kracht van onze werkwijze is dat we samen met jou doelen gaan stellen en deze ook verwezenlijken. “Dag voor dag” geldt hiervoor als motto.

 

Verblijf in een beschermde woonomgeving of begeleiding

Het verblijf en de begeleiding sluit aan op de 12 Stappen Minnesota behandeling. Je krijgt persoonlijke begeleiding door een eigen begeleider. Je gaat naar groepen en je doet mee met de groepsactiviteiten. Er is 24/7 zorg in de nabijheid en er is altijd een begeleider telefonisch beschikbaar. Indien nodig is er binnen 15 tot 30 minuten een begeleider op locatie.

 

De tijden dat er altijd iemand aanwezig is:

Laan van Meerdervoort / Koningin Emmakade.
Maandag tot en met vrijdag van 08:30 tot 17:00 uur en zaterdag en zondag van 11:00 tot 14:00 uur.
We hebben deze tijden een volledig programma.

Julialaan
Maandag tot en met vrijdag van 08:00 tot 18:00 uur, zaterdag van 11:00 tot 15:00 uur en zondag van 11:00 tot 17:00 uur.

Oude delft 
vanaf 1 september 24/7 toezicht
Maandag tot en met vrijdag van 08:00 tot 18:00 uur, zaterdag van 11:00 tot 15:00 uur en zondag van 11:00 tot 17:00 uur en 24/7 bereikbaarheidsdienst.

 

Beschermd of begeleid wonen

Zin (zorg in natura), subsidie of op factuur basis, dat hebben wij met diverse gemeenten georganiseerd. Neem contact op met Pih of jou gemeente hier ook onder valt.

PGB (persoons gebonden budget)

 • Heel Nederland

 


10 jarig bestaan
kaart

Virtuele rondleidingNeem een kijkje bij Pret in herstel

Klik hier om te beginnen 


Recensies cliëntenLees de ervaringen en verhalen van onze cliënten.

Klik hier  

De formule

Het verblijf in een beschermde woonomgeving houdt in dat je samenwoont met anderen. Je hebt je eigen kamer en deelt de woonkamer, open keuken, toilet en douche met je medebewoners. Je leert te socializen op een dieper niveau en je kunt op de steun van je fellows rekenen en er voor je fellows zijn. Tijdens dit verblijf word je intensief begeleid door het Pret in herstel-team.

Vul a.u.b. alle velden in.